AB uyumlu olan çipli Türk ehliyeti neden hala Avrupa’da sorun yaratıyor?
Avrupa Birliği (AB) standartlarıyla üretildiği belirtilen çipli ehliyetler, halen bazı Avrupa ülkelerinde geçerli değil. Türkiye’de AB ile uyum çerçevesinde değiştirilen ehliyetler 2016 yılından beri çipli olarak dağıtılsa da bu ehliyetleri kullanan Türk vatandaşları Avrupa’da sorun yaşamaya devam ediyor.
Avrupa ülkelerinden bir bölümü Türk ehliyetini halen tanımazken, İtalya’da eski ehliyeti tanıyor ama yenisini kabul etmiyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yıllardır mağdur olduğu bu durumun nasıl çözüleceği ise merak ediliyor.
AB ile uyumlu olsa da ülkeler arası ikili anlaşma gerekiyor
Sözcü gazetesi, yeni nesil çipli ehliyetlerin her ne kadar Avrupa Birliği şartlarında hazırlansa da her ülkenin kendi düzenlemeleri nedeniyle ikili anlaşmaları mecbur kıldığını yazdı.
İtalya gibi bazı Avrupa ülkeleri evrak eksikliklerini bahane ederek çipli Türk ehliyetlerini kabul etmiyor. Ama daha önce yapılan anlaşmalar nedeniyle bu ülkede eski Türk ehliyetleri geçerli olmakla birlikte isteyene İtalyan ehliyeti kolayca veriliyor. Çiplendirilen Türk ehliyetini kabul etmeyen Avrupa ülkelerindeki gurbetçiler, hem bulundukları ülkenin ehliyet eğitimi ve sınavlarına girmek, hem de yüksek meblağlar ödemek zorunda kalıyor.
Türk ehliyeti sorunu nasıl çözülecek?
Ehliyet sorununu bir türlü çözemeyen Türk vatandaşlar, Türk ve İtalyan makamları arasında mekik dokuyor. Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğu’na onlarca başvuru yapılırken, İtalyan makamları ve Ankara Büyükelçiliği’ne de bu sıkıntı iletilmiş durumda. Fakat bu başvurular sonrasında yetkili birimler konunun çözülmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı’nı gösteriyor.
(BY)