UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan 477. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.
Manisa’da geçtiğimiz hafta 477. kez düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kortej yürüyüşünün ardından düzenlenen saçım töreni ile sona erdi.
UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde tarihi Sultan Camisi kubbelerinden 6 ton Mesir macunu 43 noktadan halka saçıldı. Festival alanını dolduran on binlerce kişi, Mesir macunu alabilmek için birbirleriyle yarıştı.
Kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa’da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve şehzadeleri bulundu. Kortej sonunda Sultan Camii önünde toplanan on binlerce kişi heyecanla Mesir macunu saçımını bekledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, festivalde Hafsa Sultan’ın nedimeleri olurken, temsili Hafsa Sultan olan televizyon sunucusu Cansu Canan Özgen’in, temsili Merkez Efendi’yi canlandıran tiyatro ve sinema oyuncusu Gaffur Uzuner’e Mesir macunu saçılması için berat vermesinin ardından protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk Mesir macunlarını halka saçmaya başladı. Sultan Camisi minare ve kubbelerinden mesir macunu halka saçıldı.
Türkiye’de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı Mesir macunuyla şifa bulur. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun halka saçılmasını ister. O günden sonra her yıl Mesir macunu saçılarak gelenek haline gelir. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor.
Mesir Macunu terkibinde kullanılan bazı bitki ve baharatlar şöyle:
Tarçın, Karabiber, Yenibahar, Karanfil, Çörek Otu, Hardal Tohumu, Anason, Kişniş, Zencefil, Hibiskus, Zerdeçal, Hindistan Cevizi, Rezene, Kebabiye, Sinameki, Sarıhalile, Vanilya, Darı Fülfül, Kakule, Havlıcan, Hıyarşembe, Safran, Kimyon, Çam Sakızı, Mürsafi, Meyan Balı, Zulumba, Limon Kabuğu, Portakal Kabuğu, Deve Dikeni Tohumu, Keten Tohumu, Keçiboynuzu, Udi Hindi, Isırgan Tohumu, Akbiber, Üzüm Çekirdeği, Hayıt Tohumu, Biberiye, Funda Yaprağı, Melisa Otu, Karahalile.