Avrupa’da son dönemin gündemlerinden birisi olan haftada 4 gün çalışma düzenine geçilmesini ön gören yeni sistem pek çok ülke tarafından denemeye alınıyor. İş verimliliğini artırdığı söylense de uzmanların ortak noktada buluşamadığı bir sistem olan haftada 4 gün çalışma düzeni özellikle çalışanlar tarafından sıklıkla talep ediliyor.
Avrupa Birliği’ne (AB) çalışmak için gidecek olanlar ise 4 günlük sistem için bu ülkeleri deneyebilir;
Belçika
Kasım 2022’den bu yana resmi olarak haftada 4 gün çalışma düzenine geçen ülkede sistem çalışanların yüzde 56,5’i tarafından benimsenmiş durumda. Sistemin bir zorunluluk olmadığını şirketlere ve çalışanlara çalışma koşullarını esnetme imkânı tanıdığını hatırlatmakta fayda var. Yeni sisteme göre haftada 38 saat çalışanların 4 günlük düzende günde 9,5, 40 saat çalışanlar ise 10 saat çalışması gerekiyor.
İzlanda
Haftada 4 günlük çalışma düzeninin 2015 yılından bu yana uygulandığı İzlanda’da çalışanların yüzde 90 bu sisteme uyum sağlamış durumda. Bu sistemin en başarılı olduğu ülkelerden birisi olan İzlanda’ya nazaran diğer İskandinav ülkelerinde aynı tutarlığın olduğu ise söylenemez.
Fransa
Fransa’da yasal olarak uygulanmasa da ülkedeki haftalık çalışma saatinin 35 olması nedeniyle pek çok işletme bu sisteme geçmeye başlamış durumda. Çalışma Bakanlığı da ülkede 10 bine yakın işçin in haftada 4 gün çalıştığını doğruladı.
Litvanya
Resmi olarak bu sisteme geçilmese de küçük çocukları olan ebeveynlerin haftada 32 saat çalışabildikleri Litvanya’da bu sisteme çoktan geçilmiş durumda. Bunun yanı sıra mevcut işçilerin de yarısından fazlası haftada 4 günlük çalışma düzenine geçilmesini destekliyor.
İlginizi çekebilir: Almanlar 4 gün çalışma sistemini nasıl işletiyor?
Danimarka ve Hollanda
Resmi olarak bu sisteme geçmese de ortalama çalışma saatinin 29 olduğu Hollanda ve 33 olduğu Danimarka’da bu düşük saatler nedeniyle pek çok işçi hâlihazırda 4 gün çalışıyor. Çoğu kişi ise günde 8 saat çalışıp cuma günleri öğen paydos ediyor.
Almanya, İspanya ve Portekiz
Son dönemde çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik pek çok tartışmanın yaşandığı bu 3 ülkede ise çalışanların büyük bir çoğunluğu haftada 4 günlük çalışma sistemine geçilmesini talep ediyor. İspanya’da haftalık çalışma saatinin 32’ye düşürülmesi konusunda anlaşılırken Almanya’da ise işverenler ve işçi sendikaları arasında ciddi tartışmalar yaşanıyor.
Almanya’da çalışanların yüzde 71’i haftada 4 gün çalışma sistemine geçilmesini istiyor. Portekiz’de ise haftada 40 saatten fazla çalışan işçilerin yükünü azaltmaya yönelik pek çok düzenleme yapılıyor.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur