1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona doğru: Açılış ne zaman?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü gelecek yılın en geç 18 Mart’ında, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde hizmete açacaklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lapseki ilçesinde düzenlenen 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni’nde konuştu.
Gelecek yılın en geç 18 Mart’ında, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde köprüyü ve Malkara’ya kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolu hizmete açacaklarını bildiren Erdoğan, “Yatırım tutarı 2,5 milyar avro olan inşasına 2017 yılında başlanan bu otoyol ve köprü projesini yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiriyoruz. Köprünün hizmete girmesiyle bugüne kadar sık sık sis ve olumsuz hava şartları sebebiyle kesintiye uğrayan Çanakkale Boğazı geçiş trafiği, hiçbir engele takılmadan yapılacak bir seyahatle 6 dakikaya inecek.” dedi.
Marmara Bölgesini çepeçevre kuşatan otoyol projesinin bu önemli ayağını başarıyla tamamlamak üzere olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bu büyük projeyle İstanbul Havalimanı’ndan yola çıkıp Avrupa yakasından devam ettiğinizde Çatalca, Malkara, 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden Savaştepe’ye, oradan da İzmir’e kadar ulaşmak mümkün olacaktır. İstanbul’dan havalimanından yola çıkıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Anadolu istikametine devam ettiğinizde de Osmangazi Köprüsü, Bursa, Susurluk hattıyla yine Savaştepe’ye ve İzmir’e ulaşılabilecektir.
Bilindiği gibi Kuzey Marmara Otoyolu’nun 398 kilometre olarak planladığımız Kınalı-Akyazı bölümünü, Nakkaş-Başakşehir kesimi ilavesiyle 443 kilometreye çıkarmıştık. Bu kesimin tamamını, çoğunluğunu da salgın döneminde olmak üzere hizmete açtık. Ülkemizin en çok nüfusunu barındıran en büyük sanayi ve ticaret hacmine sahip bölgelerini kuşatan Marmara otoyol ringi 2023 hedeflerimizin kritik projeleri arasında yer almaktadır.
Artık inşasında sona geldiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ile bu projenin hem en zor hem en prestijli bölümlerinden birini daha tamamlamış oluyoruz. Köprümüz 18 Mart’a ithafen 318 metre olarak belirlenen yüksekliği ve Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne işaret eden 2023 metre uzunluğuyla anlamlı mesajlara da sahiptir.”
– “Türkiye, yeni bir sıçrama dönemini daha başarıyla gerçekleştiriyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşım viyadükleriyle uzunluğu 4,6 kilometreyi bulan köprünün Mayıs 2019’da suyla buluşturulan “kule kesonu” temellerinin deniz seviyesinin 45 ile 37 metre derinliğinde yer aldığını anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Otoyol ve köprü projesinin inşasında 670’i mühendis, 5 binin üzerinde kişi ve 740 iş makinası çalışmış, 106 alt yüklenici görev yapmıştır. Dünyanın en büyük orta açıklıklı köprüsü olan 1915 Çanakkale, tasarımı, mühendisliği, inşası ve ülkeye kazandırdığı teknik birikimiyle gerçekten önemli bir eserdir.
(Aj)