1915 Çanakkale Köprüsü daha erken açılabilir mi?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, 18 Mart 2022’den önce hizmete girmesi için yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi ile gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
– “1915 Çanakkale Köprüsü’nü 18 Mart’tan önce açmak için çalışıyoruz”
Karaismailoğlu, bu projede büyük aşamalar kaydettiklerini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“13 Kasım’da, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle 1915 Çanakkale Köprüsü’nün son tabliyesini yerleştirdik. Otoyol çalışmaları kapsamında; proje başlangıcı olan Malkara Kavşağı ile Umurbey Kavşağı arasındaki 96,4 kilometrelik kesimde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Şu ana kadar 2 betonarme yaklaşım viyadüğü, 2 betonarme viyadük, 6 hidrolik köprüsü, 5 alt geçit köprüsü, 40 üst geçit, 40 alt geçit ile 228 menfez, 11 kavşak tamamladık. Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi ile gece gündüz çalışarak projemizin 18 Mart 2022’den önce hizmete girmesi için yapım çalışmalarını başarıyla sürdürüyoruz.”
Karaismailoğlu, ulaşım ve altyapı projelerinin yalnızca teknik projeler ve mühendislik çalışmaları olmadığını belirterek, “Ulaşım ve altyapı projeleri, istihdam için, ticaret için, eğitim için, sosyal yaşam için taşıyıcıdır. Ülkemizin, milletimizin layık olduğu biçimde yaşamasının önündeki engellerin kaldırılmasıdır.” sözlerini sarf etti.
Bunlardan birinin de geçen hafta, yap-işlet-devret, kamu-özel sektör iş birliği çerçevesinde ihalesi yapılan Antalya Havalimanı’nın kapasite artırımı projesi olduğunu anlatan Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:
“765 milyon avro tutarındaki tesislerin yapım süresi 36 ay, işletme süresi 25 yıl olarak belirlendi. İhale, var olan anlaşmanın sonlanacağı Ocak 2027’den Aralık 2051’e kadar olan dönemi kapsamaktaydı. Açık artırmayla 19 tur süren ihalede, en yüksek teklifi KDV dahil 8 milyar 555 milyon avro ile TAV Havalimanları AŞ-Fraport AG iş ortaklığı verdi. 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25’i, 90 gün içinde peşin ödenmek üzere KDV dahil 2 milyar 138 milyon avro’dur. ‘Sıfır garanti’ taahhüdü ile Türk-Alman-Fransız ortaklığındaki yatırımcı tarafından 36 ayda tamamlanacak projemizle devletimiz ve milletimiz, yap işlet devret modeliyle hayata geçecek bir başka esere daha sahip olacak. Ekonomik büyümesi, güçlü ulaşım ağı ile bölgenin en önemli oyuncularından biri olan ülkemiz, yeni yatırımların ve iş birliklerinin de merkezi olmaya devam edecek. Antalya Havalimanı ihalesinin sonucu bunun en önemli örneklerinden biri. Yatırımcıları tehdit edenlere Antalya Havalimanı ders olsun.”
(Aj)