Yurtdışında yaşayanların ülkemizde araçlarını 2 yıl kullanabilmesi için Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren geriye doğru son 1 yıl içinde kesintili veya kesintisiz toplam 185 gün yurtdışında kalması gerekiyor. Bu şartı sağlamayan vatandaşlar yılda bir kez olmak üzere bir ay süre ile kalabiliyorlar. Bu yıl birçok vatandaşımız 185 gün hesabını tutturamadığı için mağdur oldu. Hatta bazılarına bir aylık süre bile verilmedi. Bu konuyla ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz: https://turizmavrupa.net/yurtdisinda-185-gun-kalmayan-sorun-yasiyor/
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı
Gurbetçiler 185 gün süresinin kaldırılmasını dört gözle bekliyor. Bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim beyannamesinde yurtdışında yaşayan vatandaşlar için bir müjde vermişti. Verilen müjdeye göre geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye getirilen araçların 730 günlük kalma süresini tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirebilmesi için, yurt dışında en az 185 gün kalma şartı 30 güne düşürülecek. Gurbetçilerin son günlerde en çok merak ettiği konulardan biri de 30 günlük sürenin ne zaman hayata geçeceği. Fakat bu konuda henüz net bir adım atılmadı. Konu hakkında bir yenilik olduğu anda vatandaşlarımıza bunu sayfamızdan duyuracağız.
185 Gün Hesabı Nasıl Yapılır?
Yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl (365 gün) giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar.
Son 1 yıl içinde Türkiye’ye farklı pasaport veya kimliklerle giriş-çıkış yapan kişilerin, 185 günlük süre hesabının hatalı yapılmaması için gümrük idaresine bilgi vermesi gerekmektedir.
Hesaplama sonucunda kesintili veya kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurtdışında geçiren ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişiler yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur.
Her girişte 185 gün yurtdışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir ve bu şartı sağlayanların taşıtlarına giriş izni verilir.
Vatandaşlarımız bu koşulu sağlayıp sağlamadıklarını www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan “Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama” hizmetini kullanarak sorgulayabilir. Ayrıca yurda giriş çıkış işlemlerine ilişkin bilgiler de yine türkiye.gov.tr adresinden “Yurda Giriş/Çıkış Belge Sorgulama” hizmeti kullanılarak sorgulanabilir.
Yola çıkmadan önce türkiye.gov.tr adresinden yukarıdaki sorguların yapılması veya pasaportta kayıtlı giriş çıkış bilgilerinden süre hesabının yapılması gümrük kapılarında yaşanacak mağduriyetleri engelleyecektir.
(GŞ)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur