Türkiye’ye arabayla yolculuk yapmak isteyenler, önceki gün basında yer alan bir haber nedeniyle heyecanlandı: 185 gün uygulaması kalkıyor mu?
Aracı ile Türkiye’ye giriş yapmak isteyenlerin yurtdışında en az 185 gün kalmasını öngören uygulama yine gündemde. Süreyi aştıkları için sınır kapılarından araçlarını sokamayan sürücülerin sayısı giderek artıyor. Bu nedenle CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, konuyu Türkiye’de meclis gündemine taşıdı ve uygulamanın kaldırılması için bir yasa teklifi verdi.
Bu gelişme Avrupa’da “185 gün uygulaması kalkıyor mu?” yorumlarına neden oldu. Turizmavrupa.com’a mesaj gönderen okurlarımız “Şimdi bu uygulama kalkacak mı?” diye sordular.
- Sılayolu haberlerini kaçırmamak için sayfamızı beğenin: www.facebook.com/turizmavrupa
Hemen şunu belirtelim, uygulama aynen devam ediyor ve şuan kalkacağı yönünde de hiçbir gelişme yok.
Gerçekgündem gazetesinde yer alan haberde 185 gün uygulaması ile ilgili verilen yasa teklifine dikkat çekildi.
Yasa teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer alıyor:
“Son 1 ay içerisinde binlerce vatandaş gümrük kapılarından geri çevrilmiştir. 6 aydan, 10-20 gün fazla Türkiye’de kaldığı için geri çevrilen çok sayıda kişi vardır.
Hesaplama Türkiye’ye her giriş esnasında yeniden hesaplanmaktadır. Yani Türkiye’de 7 ay kalan vatandaş, dönüp yurt dışında 5 ay kaldıktan sonra yeniden Türkiye’ye gelmek istese de giriş yapamamaktadır.
Karışıklığın sebebi, vatandaşın aracın Türkiye’de kalma süresinin 24 aya çıktığını düşünmesi ancak, 185 gün şartından haberdar olmaması.”
185 gün süresine dikkat edin
Türkiye’ye araçları ile giriş yapacakların son bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekiyor. Hesap çok basit: Son 365 gün içinde kaç gün yurtdışında bulundunuz (Örneğin Almanya, Fransa vs.) Eğer bu süreden fazla kaldıysanız aracınızla sorun yaşamadan Türkiye’ye giriş yapabilirsiniz ve iki yıla kadar aracınızı burada bırakabilirsiniz. Ancak her Türkiye’den çıktığınızda bu hesap yeniden yapılacaktır. Özellikle emekli vatandaşların araçları ile giriş çıkış yaparken bu detayı atlamamalı gerekir. Aksi taktirde sizin ülkeye girişinize izin verilir fakat aracınızı sokamazsınız!
—HESABI HEMEN KENDİNİZ YAPIN-BURAYA TIKLAYIN—
Yukarıdaki haberde hem bu uygulama ile ilgili bilgi bulabilirsiniz, hem de hesaplamayı kendiniz yapabilirsiniz.
Mrb bilgileriniz için tşkler benim size bi sorum olacak ben Türkiye arabayi çıkartmak istiyorum ne kadar gümrük öderim 2004 model mersedes c 180 bana bilgi verirseniz sevinirim tşkler