Yurtdışında yaşayanlarda Türkiye’ye otomobille giriş yaparken aranan “185 gün şartı” ile ilgili farklı haberler yayınlanıyor. Bir çok okurumuz bilgi kirliliğinden şikayetçi.
Türkiye’ye otomobille yolculuk yapıp aracını Türkiye’de uzun süre bırakmak isteyenlere büyük sıkıntılar yaşatan “185 gün uygulaması” hala kafa karıştırmaya devam ediyor. Zaman zaman internette “Müjde, 185 gün uygulaması kalktı” diye haberler okuyoruz. Ancak bu haberleri doğru şekilde okumak ve detaylarını atlamamak gerekir.
Bilindiği gibi yurtdışından otomobiliyle gelen yolcularda son bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında kalma şartı aranıyordu. Bu kurala uymayanlar araçlarını Türkiye’ye sokamıyordu. Mağduriyetlerin artması üzerine geçtiğimiz yıl yeni bir düzenleme yapıldı. 01.09.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9119 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na göre emeklilerde artık 185 şartı aranmıyor. Yani emekli bir vatandaşımız son bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında kalmasa bile, aracını 2 yıl Türkiye’de bırakabiliyor. Bu durumda 185 gün uygulaması sadece emeklilere kalktı diyebiliriz.
Şunu da unutmamak gerekir ki bu yeni bir uygulama değil. 2016 Eylül ayından buyana zaten Türkiye’deki sınır kapılarında uygulanıyor.
Ne yazık ki bu tür haberleri yanlış anlayanlar, 185 gün uygulamasının herkese kalktığını düşünüyorlar. Durum böyle değil.
Ancak emekli olmayanlar için özel bir karar alındı. Buna göre gün şartını yerine getirmeyenler yılda 1 kez 1 aylığına Türkiye’ye araçlarını sokabiliyorlar. Yan emekli olmayanlar eğer araçları ile bir aydan daha uzun bir süre Türkiye’de kalacaklarsa, mutlaka 185 gün kuralına uymalılar. Aksi taktirde sınır kapılarında yine sorun yaşayabilirsiniz.
Yurtdışındaki vatandaşlarımız, 185 gün uygulamasının emekli olsun olmasın herkese kalkmasını istiyorlar ve bu konuda sık sık görüş belirtiyorlar.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa
yanlız yazdıgınız yazı yurt dışından emekli olanlar için geçerli.ben almanyada çalışdım .türkiyeden emekliyim yaşım 59 yani alman yadan emekli deyilim .bana bu kanun geçerli deyil