Günümüzde kimse kimseye güvenemez bir hale geldi. Çocukluk arkadaşları, iş ortakları, eşler, hatta baba oğul arasında bile güvensizlik, dolandırıcılık olayları olabiliyor. Hele bir de ortadaki miktar yaklaşık 16 milyon Euro’ysa iş daha da vahim bir hale gelebiliyor. Amerika’da yıllardır ortak sayısal loto oynayan 6 iş arkadaşı, tam da bu sebeple mahkemelik oldu. Hem özel hayatta hem de iş yerinde neredeyse sabahtan akşama kadar birlikte zaman geçiren, ailece görüşen arkadaşlar “Belki bir gün zengin oluruz ve çalışmamıza gerek kalmaz” hayali ile düzenli olarak loto oynuyorlardı. Her çekiliş sonrası ise kupon biri tarafından loto bayiinde kontrol ettiriyordu.
Amerikan basınında çıkan haberlere göre kısa süre önce yapılan çekiliş sonrası da böyle oldu. Arkadaş grubundan 62 yaşındaki Americo L. adlı kişi sayıları kontrol ettirdi. Bayiden çıktığında ise arkadaşlarına “Ne yazık ki yine kazanamadık” bilgisini verdi. Arkadaşları da buna inandı. Ancak gerçek bu değildi. Çünkü arkadaş grubunun ortak oynadığı kupona yaklaşık 16 milyon Euro çıkmıştı.
Hemen istifa etti
Americo L. adlı kişi bu önemli bilgiyi arkadaşlarından gizleyerek kendince bir plan yaptı ve paranın üzerine kondu. Kupon sadece kendisine aitmiş gibi büyük ikramiyeyi sahiplendi. Yakın aile fertleri haricinde de milyoner olduğunu kimseye söylemedi. İlk iş olarak kısa süre sonra işinden istifa etti. Patronuna ve çalışma arkadaşlarına “Sağlık sorunlarım var, bu sebeple artık çalışamayacağım ve erken emekli olacağım” bilgisini verdi. Bu durumdan kimse şüphelenmedi. Talihli daha sonra kendisine lüks bir otomobil ve ev satın aldı. Sadece evin fiyatının 1,4 milyon Euro olduğu belirtildi. Arkadaşları oldukça pahalı olan alışverişleri görüp şaşırdılar ancak kimsenin aklına lotoda kazanmış olabileceği ihtimali gelmedi.
Kupon benim dedi
Talihli bir süre sonra çalıştığı işyerinden daha önceleri ayrılan bir arkadaşına rastladı. Arkadaşı talihlinin hayatındaki değişimi görünce “Bunu nasıl başardın?” diye sordu. Talihli ise “Başıma geleni sorma. Sağlık sebebiyle işyerimden ayrıldım. Bir hafta sonra ise şans eseri lotoda milyoner oldum” cevabını verdi. Ancak bu açıklama eski arkadaşına çok garip geldi. Kimsenin bu kadar şanslı olamayacağını düşünerek eski işyerindeki diğer arkadaşlarını aradı. Kısa bir görüşmeden sonra herkesin aklına kötü şeyler gelmeye başladı. Ortaklaşa yatırdıkları kuponun diğer pay sahipleri “Bu işte bir gariplik var” diyerek olayı araştırmaya başladılar. Talihliyle görüştüler. Ancak kendisi “Even kazandım ancak bu kupon benim kendi başıma yatırdığım kupondu” iddiasında bulundu ve suçlamaları kabul etmedi.
Aranızda paylaşacaksınız
Tartışma büyüyünce olay mahkemelik oldu. İş arkadaşları, yıllardır ortak para toplayıp loto oynadıklarını söylediler ancak aralarında yazılı bir anlaşma yoktu. Bu durum mahkemede işlerini zorlaştırdı. Çünkü bu tür ortak oyunlarda tarafların mutlaka önceden bir belge hazırlayıp “Ortak oynuyoruz ve kazanılan parayı aramızda paylaşıyoruz” diye imza atmaları gerekiyor. Bu şekilde hak talep edebiliyorsunuz. Ancak hakim tarafları yine de dinledi. Dolandırıldıklarını iddia eden 5 arkadaş, ortak oynadıkları konusunda o kadar inandırıcı bilgi ve detaylar verdiler ki hakim “Size inanıyorum” sonucuna vardı. Hatta işyerinden başka bir arkadaşları da “Ben kendim bu ortak oyuna dahil değilim ancak doğru söylüyorlar, ortaklar” deyince davanın seyri değişti. Hakim, büyük ikramiyenin 6 kişi arasında paylaşılmasına karar verdi.
Elinde para kalmadı
Ancak 62 yaşındaki talihli paranın 4,6 milyon Euro’sunu çoktan harcamıştı bile. Mahkeme, kalan paranın diğer 5 kişi arasında paylaşılmasına hükmetti. Böylelikle davayı kazanan diğer 5 arkadaşa kişi başına 2,8 milyon Euro ödeme yapılması kararlaştırıldı. Arkadaşlarını kandıran talihlinin ise mahkeme masraflarının da çekilmesinden sonra elinde hiç Euro para kalmadı. Böylelikle hak bir şekilde yerini bulmuş oldu.
(A)